Cum să configurați setările ideale de gestionare a culorilor pentru software-ul Adobe

Una dintre cheile unei bune strategii de gestionare a culorilor este alegerea setărilor ideale pentru spațiile de lucru RGB și CMYK din Adobe. Dacă alegeți cu înțelepciune, vă puteți deschide gama de culori și puteți obține o mai bună consistență între lucrările de imprimare.
Valorile implicite la descărcare
Când descărcați pentru prima dată Adobe Illustrator, Photoshop și InDesign, veți dori să vă verificați setările de gestionare a culorilor. Faceți acest lucru făcând clic pe Editare în meniul principal și alegând Setări de culoare. În toate cele trei programe software, aceasta va deschide o fereastră care vă arată spațiul de lucru implicit și politicile de gestionare a culorilor. Valoarea implicită pentru RGB este sRGB și CMYK este setat la US Web Coated SWOP. Problema cu aceste valori implicite este că sunt vechi și gama de culori pentru ambele spații este mică. Folosind aceste valori implicite, vă limitați culoarea de lucru. Aceste spații de lucru funcționează bine pentru utilizarea online, dar nu la fel de bine pentru imprimarea digitală.
Jocul Gamut

O gamă este gama de culori pe care un dispozitiv poate captura (cum ar fi o cameră) sau reproduce (cum ar fi o imprimantă). Fiecare dispozitiv are o gamă și culori diferite care sunt în afara gamei sale și nu pot fi capturate sau reproduse. Pentru a vă pregăti pentru succes, doriți să începeți cu un spațiu de lucru RGB și CMYK în produsele software Adobe care au o gamă de culori mai mare. Profesioniștii în gestionarea culorilor recomandă de obicei schimbarea spațiului de lucru RGB la Adobe RGB 1998 și a spațiului de lucru CMYK la Coated GRACol 2006 (ISO 12647-2:2004). Aceste opțiuni de spațiu de lucru vă oferă o gamă de culori mai mare. Pentru o evaluare vizuală, puteți utiliza un vizualizator de profil pentru a compara gamele. De exemplu, dacă ați comparat spațiul de lucru RGB implicit al sRGB cu Adobe RGB 1998, puteți vedea clar că gama Adobe RGB 1998 este mai mare.
A onora sau nu: chestiunea profilurilor încorporate.
O altă setare de gestionare a culorilor de luat în considerare este dacă să păstrați sau nu profilurile încorporate. Există argumente pentru ambele părți pentru această setare.

Mulți din industria tipărită se ocupă cu fișierele furnizate de client; nu doar fișierele care provin de la unitatea lor. Când un client trimite un fișier la o unitate de imprimare, este important să înțelegeți că este posibil să fi creat fișierul în spațiile de lucru implicite sRGB sau US Coated SWOP. Deși este recomandat să utilizați spațiile de lucru care permit o gamă de culori mai mare, modificarea setării ar putea să nu producă fișierul în modul așteptat de client.

În general, managementul culorilor se referă la variabile și la alegerea dintre acestea. Dacă lucrați cu fișierul furnizat de un client, este, în general, recomandat să respectați sau să păstrați profilurile încorporate. De asemenea, puteți bifa casetele pentru „Întrebați la deschidere”, astfel încât de fiecare dată când deschideți sau importați un fișier să puteți alege dacă să păstrați profilul încorporat de la caz la caz.
Intenția de a reda
Produsele Adobe vă permit să selectați o intenție de randare în setările de gestionare a culorilor. Intențiile de redare îi spun software-ului ce să facă cu o culoare din fișier care ajunge în afara gamei de culori a dispozitivului.
În Photoshop, opțiunea de intenție se află în partea dreaptă a ferestrei Setări culori. În InDesign, opțiunea se află în partea de jos a ferestrei. În Illustrator, va trebui să faceți clic pe butonul Mai multe opțiuni pentru a vedea intențiile de randare.
Setarea implicită este „Colormetric relativă”, care este de obicei recomandată. Dacă alegeți această opțiune, se recomandă de asemenea să bifați caseta „Compensare punct negru”.
O excepție de la această alegere ar fi dacă unitatea dvs. ar fi imprimat numai imagini fotografice și nicio marcă specifică sau culori spot. Imaginile fotografice sunt reproduse cel mai bine cu intenția de redare „Perceptivă”.
Deși toate aceste setări sunt recomandate, rețineți că există excepții de la fiecare regulă de gestionare a culorilor. Dar trebuie să înțelegeți regulile - sau setările în acest caz - înainte de a le încălca.
Made on
Tilda