Cum alegem o hartie foto?
Piața este dominată de două tehnologii de imprimantă, care sunt utilizate pentru producerea (imprimarea) fotografiilor atât în sectorul hobby cât și în cel profesional: imprimante foto cu jet de cerneală, imprimante foto cu termosublimare Pentru fiecare tehnologie, există hârtie foto unică (de neînlocuit). Imprimantele cu termosublimare sunt în primul rând folosit pentru tipărirea foto la chioșc și la evenimente și fiecare imprimantă cu termosublimare are un tip determinat de fotografie hârtie făcută pentru modelul de imprimantă. Există trei jucători dominanți pe piața mondială producătorii de imprimante foto cu termosublimare: DNP, HiȚi și Citizen. DNP este singurul producător de suport foto pentru toate imprimantele foto cu termosublimare.

Acasă și în minilaburile profesionale predomină tehnologia inkjet și gama de hârtie pentru imprimantele foto cu jet de cerneală este foarte largă. Acest ghid de selecție a hârtiei foto acoperă în special materialele pentru imprimantele foto cu jet de cerneală. Să numim trei producători cunoscuți de imprimante foto cu jet de cerneală: Canon, EPSON, HP. Trebuie adăugat că niciunul dintre Firmele tocmai numite este un producător de hârtie foto. De aceea fotograful are atât de multe opțiuni există pe piață o cantitate imensă de hârtie foto pentru imprimante cu jet de cerneală. Scopul acestui text este de a selecta cea mai potrivită hârtie foto pentru o anumită imprimantă cu jet de cerneală și fotografie gen.
Hârtii foto pentru imprimante inkjet.
Unul dintre farmecele hârtiei moderne pentru fotografia cu jet de cerneală este faptul că bazele dovedite sunt cunoscute pentru decenii sunt folosite chiar și astăzi, dar în loc de un strat sensibil la lumină, un așa-numit strat de primire a cernelii este aplicat pe suprafața bazei. Pe hârtiile de bază se aplică o emulsie cu o greutate sub 20 g/m2, hârtiile de clasa de cea mai înaltă calitate poartă o emulsie dublă, atacând limita de 40 g/m2. Hârtii foto pentru imprimante cu jet de cerneală formate. Majoritatea imprimantelor cu jet de cerneală de acasă sunt realizate pentru formatul A4 (21 x 29,7 cm), care este formatul maxim de imprimare Foile A4 sunt utilizate pe scară largă. Foarte populare sunt și foile în formate foto clasice: 10 x 15 (10,2 x 15,2 cm) și 13 x 18 (12,7 x 17,8 cm). În sectoarele hobby și profesionale, imprimantele foto în format A3+ (32,9 x 48,3 cm) devin și ele din ce în ce mai răspândită. Foile A3+ sunt la mare căutare, în special pentru dimensiunea lor „expoziție”. Pentru minilaburile cu jet de cerneală și imprimantele de format mare, sunt disponibile hârtii foto în role de 8,9 până la 152,4 cm lățime.
Hârtii foto pentru imprimante cu jet de cerneală cu greutate.
Numerele de la sfârșitul numelor hârtiei foto indică în general, greutatea în unități de g/m2. Pentru ilustrare: 1 m2 (coală 1 x 1 m) hârtie XYZ 265 cântărește 0,265 kg și apoi o foaie A4 cântărește 16,5 g, are 1/16*0,265 g (1 m2 este format din șaisprezece coli A4). Hârtia foto de calitate cântărește între 200 și 350 g/m2. Pe hârtiile de greutate mai mică, stratul pentru primirea cernelii (emulsie) trebuie să fie epuizată, nu este atât de bună. Citiți cu atenție specificațiile imprimantei dvs foto află ce greutate maximă a hârtiei este recomandată. Limitarea este adesea dată de alimentatorul de hârtie iar limita superioară este de obicei 270 până la 300 g/m2. Multe imprimante foto au un alimentator suplimentar pentru suporturi solide (așa-numitele FineArt), unde nu este problematic pentru a încărca aproape orice material foto, de obicei până la 800 g/m2.
Hârtii foto pentru imprimante cu jet de cerneală tip de bază
Există cinci tipuri de bază de baze:
sulfat de bariu (hârtii baritate)
așa-numitele hârtii baritate, probabil cele mai cunoscute hârtii „foto“
bumbac (hârtii de bumbac / acuarelă)
acvarele, lucrări de artă
RC medium (RC / PE hartii)
acoperite cu rășină, acoperite pe ambele fețe cu polietilenă, cunoscută în continuare ca hârtie „minilab”
poliester (film cromat / folie poliester)
Procesul CibaChromeTM, cândva cunoscut pe scară largă în lume, de calitate neobișnuită și permanent
acoperit mat
hârtie mată de bază/carton, hârtie rezistentă care amintește de lecțiile de artă
Imitația pânzei, pânza cu jet de cerneală pe bază de bumbac și poliester, este în mare măsură renumită încă din
începutul secolului XXI.
Hârtii foto pentru imprimante cu jet de cerneală – tratament de suprafață
Să combinăm. Pe bazele menționate mai sus sunt produse trei suprafețe de bază:
• luciu,
• semi lucios,
• mat,
și tuturor acestora există o textură „alocată”:
• neted,
• luciu, catifea,
• texturat.
Prima alegere.
Fotografii amatori (și adesea chiar profesioniști) descoperă tehnica de imprimare a fotografiilor cu jet de cerneală prin hârtii RC. Sunt accesibile și bine cunoscute din minilaboratoare și camere întunecate. Cele mai comune două variante de hârtie RC sunt luciul neted și structurat fin semilucius numit luciu, sidefat sau catifea. Era minilab a distorsionat terminologia când semilucisul a fost etichetat drept mat. Mai exact, spunem noi că acesta este un luciu structurat. Dar să rămânem cu terminologia de compromis RC gloss (lucius, luciu ridicat) și RC semilucius (lucire, perlat, catifea, semilucius). Hârtiile foto profund mate sunt opțiunea preferată pentru fotografia de portret, abstract și FineArt și datorită negrurilor profunde sunt potrivite și pentru reproduceri alb-negru. În tabelul imprimantelor hobby populare, modelele se disting prin dimensiunea maximă foaie imprimabilă și, de asemenea, după tipul de cerneluri pe care modelul le folosește: fie că sunt cerneluri pe bază de colorant sau pigment. Setul de cerneală pigmentară are două negre de bază: foto și mat. Cerneala neagră mată (Matte K) este utilizată pentru imprimare pe hârtie mată adâncă și FineArt. Cerneala neagră foto (Foto K) este utilizată pentru imprimarea pe lucios și semilucioase hârtii. Imprimanta cu pigment alege ea însăși cerneala neagră potrivită, în funcție de hârtia setată în driver.
Mic ghid despre cum alegem o hartie foto pentru printarea pozelor chiar si personala- stancuprint.org
Made on
Tilda