Setați restricții de cerneală ca un profesionist

Unul dintre primii și cei mai importanți pași în crearea profilurilor pe o imprimantă „semiton” este setarea corectă a restricțiilor de cerneală. În această postare pe blog, vreau să vă spun cum - și de ce! - pentru a seta restricțiile de cerneală ca un profesionist.
Înainte de a aborda acest lucru, este important să știm că majoritatea software-urilor RIP au deja un instrument „automatizat” de restricționare a cernelii disponibil pe baza măsurătorilor. Pentru a utiliza acest lucru, aveți nevoie de un spectrofotometru pentru a citi diagrama generată din RIP. Uneori, după citirea diagramei de restricție a cernelii, mai sunt multe de câștigat, de exemplu, când curba se bazează pe densitatea maximă a unei culori. După cum probabil știți deja, densitatea unei culori nu vă spune nimic despre culoarea pură - vă spune doar cât de închisă sau deschisă este culoarea dvs.
Dacă imprimanta dvs are cerneluri de culoare deschisă, există și mai mult de câștigat, deoarece acest lucru se bazează, în mod normal, pe setările prestabilite implicite și pe curba generată din măsurători. Voi încerca, de asemenea, să vă explic cum să vă setați tranziția de cerneală deschisă/întunecată pentru a crea setările perfecte pentru restricționarea cernelii pentru profilul dvs.!
Croma și densitate
Să începem cu o introducere în valorile cromatice și densitățile de cerneală. La crearea profilului, este important să setăm valorile cromatice corecte pe canal de cerneală, pentru a evita problemele într-o etapă ulterioară a profilării. Dacă folosiți prea multă cerneală pe canal, veți avea cu siguranță probleme cu reproducerea culorilor dorite, iar într-o etapă ulterioară veți avea provocări cu setările pentru limita totală de cerneală și toate culorile se vor amesteca. Majoritatea software-ului RIP acceptă diferite tabele de culori (de ex. LAB, LCH, Density) pentru a descrie culoarea măsurată. Cel pe care doriți să îl utilizați pentru restricții optime de cerneală este tabelul LCH. Aici, „coloana C” vă spune valoarea cromatică a culorii măsurate. Puteți, de asemenea, să vă convertiți valorile LAB în valori LCH dacă nu aveți instrumentele în software pentru a face acest lucru. Deci, ce este o valoare cromatică și de ce este important să folosiți această valoare pentru culoarea dvs.?
Chroma este calitatea generală a culorii; descrie puterea culorii tale. Cu cât valoarea cromatică este mai mare, cu atât culoarea ta este mai pură/mai bună. Modelul LCH se bazează pe sistemul de culoare Munsell care a fost inventat de Albert H. Munsell în primul deceniu al secolului XX. Modelul vă spune Luminozitatea, Chroma și Nuanța în modelul de culoare. În acest model puteți găsi locul perfect pentru cea mai pură culoare de cerneală pe care o puteți obține. Unele software RIP selectează automat cea mai mare valoare cromatică pentru culoarea dvs., dar dacă a dvs. nu o face, există întotdeauna o modalitate de a găsi manual valoarea cromatică optimă. În multe cazuri, veți vedea că o valoare cromatică a cernelii crește, atinge vârfuri la o anumită valoare și apoi scade din nou. Deci, de exemplu; ai o valoare cromatică 60,5 la 75% din cerneală, dar ai aproape aceeași sau o valoare puțin mai mare la 100%. Este mai bine să vă limitați cerneala la 75% pentru că economisiți o cantitate imensă de cerneală și nu există nicio diferență vizibilă pentru ochiul uman. Uitați-vă la tabelul de mai jos, acesta este un exemplu de cum arată valoarea culorii (croma) în comparație cu densitatea.

Măsurarea restricției de cerneală cian

Deci, pe baza acestui tabel, ce procent de cerneală utilizați pentru Cyan? Daca ai spus 75%, ai perfecta dreptate! Asta pentru că valoarea C atinge vârfurile la 75% și scade pe măsură ce se folosește mai mult cyan. Nu în ultimul rând, trebuie să setăm o valoare pentru Negru. Deoarece aceasta nu este o culoare, valoarea provine de la axa L (luminozitate/luminanță). Aici doriți să alegeți cea mai mică valoare L*, deoarece acesta este cel mai întunecat punct. Cu cât valoarea L este mai mică, cu atât negrul tău va fi mai adânc!
Cerneală ușoară
Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc de la clienți atunci când consult cu privire la gestionarea culorilor în ceea ce privește cernelurile ușoare este: cât de mult îmbunătățește gama și poate imprimanta mea să producă culori mai bune și mai vibrante? Răspunsul simplu este: nu vă îmbunătățește gama și nu puteți imprima culori mai vibrante folosind cerneluri ușoare. Cernelurile deschise sunt doar o parte a cernelii întunecate. (de ex. cyan/cian deschis) Valoarea adăugată a cernelii deschise nu are nimic de-a face cu culoarea și spațiile de culoare, ci totul are de-a face cu calitatea imprimării dvs. Puteți imprima cu detalii mai fine, tranzițiile sunt mai fine etc. Dar cum setăm aceste cerneluri deschise și cum creăm tranziția perfectă de la cerneala deschisă la cea închisă? Măsurați eșantionul de restricție a cernelii (cu cerneluri ușoare incluse, desigur) din software-ul RIP. În unele ocazii, cernelurile întunecate și deschise sunt mostre separate pe care trebuie să le imprimați, dar software-ul RIP vă va informa în procesul de profilare când selectați setul de cerneală corect al imprimantei dvs. După măsurarea culorilor întunecate și deschise ale imprimantei, software-ul vă arată automat valorile și curbele. Este foarte important să înțelegeți ce face cerneala ușoară și unde puteți economisi cerneală și obține rezultate mai bune. Acest proces este diferit pentru imprimantă, cerneală etc. și are întotdeauna nevoie de printuri de verificare pentru a verifica calitatea.
Ceea ce vedeți pe captură de ecran este tranziția între Cyan și Light Cyan pe o mașină de cerneală UV. Modul optim de a seta cantitatea de cerneală (axa Y) este punctul în care cerneala deschisă este suficient de închisă pentru a fi preluată de culoarea închisă. În multe ocazii, economisiți cerneală închisă pentru primele 25% din culoare prin imprimarea cu cerneală deschisă (care vă oferă o calitate mai bună în culori mai deschise) și lăsați încet cerneala închisă să preia cerneala deschisă. Înseamnă, de asemenea, că nu avem nevoie de cerneala 100% ușoară pentru că, după cum știți deja; cerneala deschisă este doar o parte din cerneala întunecată. Cantitatea maximă de cerneală deschisă nu va fi niciodată la 100% cerneală închisă la culoare. După cum am menționat deja, totul depinde în totalitate de mașina dvs. de imprimare, dar rețineți că puteți economisi o cantitate imensă de cerneală setând doar tranzițiile de cerneală deschisă/întunecată în mod corect. Te economisește bani, Verific întotdeauna tranzițiile cernelurilor mele cu printurile de test implicite implementate de majoritatea producătorilor RIP - ca cel de mai jos. Când setați o tranziție greșită, se afișează întotdeauna o problemă în gradient.

Testprint roți de culoare

Cât despre multe lucruri legate de profilare și imprimare; cu cât faci mai mult acest proces, cu atât te descurci mai bine. Înțelegerea diferitelor tehnologii de imprimare și cerneluri și modul de implementare a acestora va deveni, de asemenea, mai ușoară dacă practicați acest lucru din nou și din nou în diferite situații. O imprimantă cu cerneluri ușoare poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra setărilor din profilurile dvs. ICC, dar asta poate fi una pentru mai târziu!
Setați restricții de cerneală ca un profesionist - stancuprint.org
Made on
Tilda