15 termeni de imprimantă pe care fiecare profesionist ar trebui să-i cunoască: ghidul dumneavoastră de experți pentru terminologia tipăririi fotografiilor

Lumea tipăririi foto profesionale este un loc vast, cu mult jargon tehnic și terminologie. Indiferent dacă doriți să imprimați acasă sau într-un laborator, există multe opțiuni de luat în considerare și decizii de luat cu privire la hardware, software, tipuri de suporturi și cerneluri.

Imprimanta desktop image PROGRAF 1000 A2 oferă niveluri ridicate de acuratețe a culorilor și detalii, dar pentru a profita la maximum, trebuie să înțelegeți terminologia de imprimare. Pentru a lua decizia corectă, trebuie să înțelegeți terminologia – și chiar dacă sunteți fotograf profesionist de câțiva ani, este posibil să existe expresii pe care nu le-ați mai întâlnit până acum. Iată ghidul la îndemână Canon pentru termenii obișnuiți pentru imprimante, mulți dintre care se aplică în întreaga gamă de imprimante foto profesionale Canon.

1. Comutare automată a cernelii

Hârtia diferită are nevoie de cerneală diferită – de exemplu, hârtia mată are nevoie de cerneală „neagră pigmentată”, în timp ce hârtia lucioasă are nevoie de cerneală „neagră foto”. Imprimantele foto profesionale Canon schimbă automat cerneala atunci când tipul de suport se schimbă, eliminând risipa de cerneală, timp și bani. Comutarea automată a cernelii este deosebit de utilă dacă doriți să imprimați cu diferite hârtie.

2. Hârtie Baryta

Baryta este o hârtie fotografică pe bază de fibre populară printre fotografi profesioniști. Este acoperit cu sulfat de bariu pentru a-i oferi un finisaj neted, reflectorizant. Este o opțiune bună pentru fotografii care doresc să-și afișeze imaginile într-o galerie.

3. Efect de bronzare
Acest fenomen apare atunci când lumina trece neregulat de pe suprafața unei imprimări cu jet de cerneală, provocând un luciu metalic sau „efect de bronzare” și/sau culori incorecte. Pentru a combate acest lucru, imprimantele foto profesionale Canon, inclusiv seria Canon imagePROGRAF PRO și Canon PIXMA PRO-10S , aplică automat pe imprimare un strat transparent, cunoscut sub numele de Chroma Optimizer, pentru a oferi un finisaj superior, uniform.
Canon PIXMA PRO-10S folosește cerneală Chroma Optimizer pentru a spori luciul, aplatiza suprafața de imprimare și a extinde gama de culori.
4. ChromaLife 100+
ChromaLife 100+ este sistemul de cerneală pe bază de vopsea folosit la Canon PIXMA PRO-100S . Printurile realizate folosind acest sistem pot rezista mai mult de 200 de ani într-un album foto, aproximativ 40 de ani expuse în spatele geamului și aproximativ 10 ani fără sticlă.

5. Gama de culori
Gama de culori care pot fi reprezentate cu precizie printr-un spațiu de culoare (cum ar fi sRGB sau Adobe RGB) sau printr-o imprimantă sau un ecran. Când faceți fotografii pe care intenționați să le imprimați, setați spațiul de culoare al camerei la Adobe RGB și nu la sRGB – acesta din urmă este bine pentru ca imaginile să fie vizualizate pe ecran, deoarece majoritatea monitoarelor sunt setate la sRGB, dar Adobe RGB poate reprezenta o gamă mai largă de culori. Când vine vorba de rezultate, imprimantele foto profesionale folosesc diverse tehnologii pentru a produce o gamă mai largă de culori decât imprimarea tradițională comercială CMYK în patru culori, cum ar fi sistemul de cerneală LUCIA PRO cu 12 culori de pe Canon imagePROGRAF PRO-2000
Canon PIXMA PRO-100S dispune de Chromalife 100+ pentru o reproducere îmbunătățită a culorilor și o permanență îmbunătățită .

6. Managementul culorii

Gestionarea culorilor este procesul de calibrare a setărilor de culoare pe toate dispozitivele dvs. pentru a asigura o potrivire exactă între ecran și imprimare. O bună gestionare a culorilor este importantă, nu numai în ceea ce privește acuratețea și consistența în fiecare etapă a procesului de imprimare, ci și pentru că reduce consumul de cerneală și are un impact asupra calității generale a imprimării finale. O parte a unei bune gestionări a culorilor este crearea profilului monitorului, ceea ce înseamnă să vă asigurați că setările de culoare și luminozitate ale ecranului computerului sunt consecvente pentru un afișaj de încredere.

. D50

O parte esențială pentru a vă asigura că imprimările dvs. se potrivesc cu ceea ce vedeți pe ecran este setarea corectă a temperaturii de culoare a ecranului. Toate imprimantele foto profesionale Canon sunt calibrate la 5000K, care este echilibrată în lumina zilei. Când pregătiți o imagine pentru imprimare, setarea recomandată a punctului alb pentru monitorul computerului este D50, echivalentul a 5000K sau „lumină caldă de zi”. Ecranele sunt adesea calibrate la D65, ceea ce înseamnă că culorile ar apărea mai reci sau mai albastre pe ecran decât în ​​tipărire.

8. Dye v cerneluri pigmentare
Majoritatea imprimantelor foto profesionale cu jet de cerneală folosesc cerneluri colorante sau pigmentare. Vopseaua este pe bază de apă, în timp ce pigmentul este pe bază de ulei. Particulele de cerneluri pigmentare pe bază de ulei se află deasupra hârtiei fotografice, dând culori mai profunde și mai închise, în special la imprimarea monocromă; particulele pe bază de apă ale cernelurilor colorante se înmoaie în hârtie pentru a da un aspect vibrant. Durata de imprimare a cernelii colorante tinde să fie mai scurtă decât a cernelii pigmentare, așa că, dacă doriți să creați printuri de calitate de arhivă, ar trebui să utilizați o imprimantă profesională cu un sistem de cerneală pe bază de pigment, cum ar fi Canon PIXMA PRO-10S sau imprimantele. în seria Canon imagePROGRAF PRO .
9. Sângerare completă
Atunci când decideți ce imprimantă foto să utilizați sau să cumpărați, poate fi necesar să știți dacă o imprimantă poate imprima „sânger complet” (de la margine la margine, fără chenar). Imprimantele precum cele din seria Canon imagePROGRAF PRO pot imprima cu sânge complet pe orice tip de hârtie.

10. Profil ICC

ICC înseamnă International Color Consortium, iar profilul ICC reprezintă date care caracterizează un spațiu de culoare și definesc performanța culorii pentru o anumită imprimantă și hârtie. Furnizorii de hârtie terți vor crea un profil ICC pentru fiecare tip de hârtie pe care îl produc și acesta îi spune imprimantei foto ce setări să folosească și câtă cerneală să pună jos pentru rezultate optime pe acea hârtie. Pentru a asigura cele mai bune rezultate de imprimare, ar trebui să descărcați profilul ICC corect pentru hârtia pe care o utilizați.

11. LUCIA
LUCIA și LUCIA PRO sunt mărcile profesionale de cerneală pigmentată Canon utilizate în imprimantele foto profesionale Canon, inclusiv Canon PIXMA PRO-10S , Canon imagePROGRAF PRO-1000 , Canon imagePROGRAF PRO-2000 , Canon imagePROGRAF PRO-4000 și Canon imagePROGRAF PRO-6000 . Imprimările realizate cu aceste cerneluri pot dura aproximativ 200 de ani într-un album foto și până la 60 de ani expuse la lumină, făcându-le ideale dacă doriți să vă expuneți lucrarea.
12. Print Studio Pro (PSP)
Print Studio Pro (PSP) este un plug-in pentru utilizarea cu imprimantele profesionale Canon, conceput pentru a oferi fotografilor un flux de lucru convenabil între imagine și imprimarea finală. Compatibil cu software-ul de editare foto, cum ar fi Adobe Photoshop, Adobe Lightroom și Digital Photo Professional (DPP) de la Canon , reunește o serie de funcții într-un singur ecran, astfel încât să puteți selecta cu ușurință tipul de hârtie, dimensiunea și profilul și tonurile de culoare și previzualizați rezultat înainte de imprimarea imaginilor.
13. Software Professional Print & Layout (PPL).
Dezvoltat pentru seria Canon imagePROGRAF PRO , plug-in-ul Professional Print & Layout (PPL) le permite fotografilor să producă printuri cu reproducere expertă a culorilor, tonalitate și claritate. Acesta va atrage în special fotografii care folosesc funcția Dual Pixel RAW (DPRAW) a Canon EOS 5D Mark IV sau Canon EOS R pentru a selecta și a clarifica focalizarea după captură. Anterior, acest efect era imposibil de reprodus fidel în tipărire, deoarece software-ul imprimantei ar clarifica o imagine pe întregul cadru, minimizând efectul selectării zonelor de focalizare și defocalizare în fișierele DPRAW. PPL scoate în evidență, de asemenea, detalii în zonele de evidențiere pentru a obține o gamă dinamică mai largă, facilitând imprimarea imaginilor HDR din fotografii individuale.

14. Intenția de redare

Intenția de redare îi spune imprimantei cum să se ocupe de culorile care se încadrează în afara gamei sau a gamei de culori imprimabile. Când apare opțiunea „intenție de redare”, vi se va cere să selectați una dintre cele două opțiuni dintr-un meniu vertical. Modul colorimetric relativ mapează culorile în afara gamei sau tăiate la cea mai apropiată culoare din gama (reproducibilă) a imprimantei; Modul perceptiv, care ar trebui să fie potrivit pentru majoritatea situațiilor, va mapa culorile cât mai precis posibil cu ceea ce este pe ecran.

15. Verificare soft/verificare pe hârtie
În esență, există două moduri de a „dovada” o imprimare. Soft proofing simulează pe ecran cum va arăta imaginea înainte de a fi tipărită; pentru ca acest lucru să funcționeze, monitorul trebuie să fie calibrat. Verificarea pe hârtie imprimă o foaie de miniaturi, cu diferite profile de culoare aplicate, pentru a vă permite să determinați care este cel mai fidel imaginii originale. Alegeți o miniatură și introduceți numărul profilului de imprimare în software. Următoarea imprimare va fi o potrivire exactă a miniaturii. Verificarea pe hârtie este utilă în special dacă monitorul nu a fost calibrat. Software-ul Canon Print Studio Pro (PSP) acceptă atât verificarea soft, cât și verificarea tare.
Termeni de imprimantă - stancuprint.org
Made on
Tilda