Pentru companiile de tipărire textile, aceasta înseamnă că există o presiune enormă asupra timpului de lansare pe piață și, prin urmare, asupra eșantionării mai rapide, crescând vitezele de imprimare, eficiența, flexibilitatea și designul. Pentru a atinge astfel de obiective, piața trebuie pur și simplu să se uite la alte moduri de a imprima pe material. O soluție pentru aceste provocări este imprimarea digitală textilă.
Care sunt avantajele imprimării textile digitale?
În introducerea acestui ghid, am subliniat principalele drivere pentru tehnologia de imprimare digitală a textilelor. Dar care sunt mai exact avantajele imprimării digitale pentru compania dumneavoastră de imprimare textile?. Dimensiune nelimitată de repetare, deoarece dimensiunea de repetare nu este limitată la diametrul ecranului rotativ. Rezoluție înaltă și modele fine, flexibilitate și combinații de culori nelimitate, deoarece imprimantele digitale nu sunt limitate la o cantitate maximă de ecrane rotative. Costuri fixe reduse din cauza lipsei de gravare pe ecran și a separării culorilor, costuri reduse ale mostrelor, deoarece nu este necesar pentru a produce și testa ecrane pentru modele individuale. Eșantionare rapidă și livrare pe termen scurt, deoarece modelele pot fi realizate digital și ajustate la fața locului, stoc mai puțin sau deloc, deoarece mărcile mută riscurile stocurilor către proprietarul mărcii „produce ceea ce ai vândut” în loc de „vinde ceea ce produci.
Economii mari de energie și apă deoarece nu este nevoie să spălați ecranele rotative, Mai puține deșeuri, deoarece picăturile de cerneală sunt imprimate foarte precis pe țesătură. Fără eliminarea excesului de colorant și a substanțelor chimice utilizate în serigrafie rotativă, dăunând mediului. Imprimarea digitală textilă este capabilă să răspundă cerințelor actuale pentru tiraje scurte și rapidă. Prin utilizarea tehnologiilor digitale, pot fi atinse standarde mai înalte de calitate pe cea mai largă gamă de țesături, maximizând timpul de funcționare și oferind clienților flexibilitatea de a aduce idei mai rapid pe piață.
Imprimare digitală textilă cu o singură trecere versus mai multe treceri.
De-a lungul anilor, imprimarea textilă s-a dezvoltat de la artizanat la procesarea automată de mare viteză a țesăturilor. Tehnicile inovatoare au dus la accelerarea și îmbunătățirea procesului de imprimare, creând mai multe și mai bune posibilități pentru imprimantele textile. Aceste inovații au contribuit la crearea celor două tehnici principale de imprimare care sunt utilizate în prezent, imprimarea digitală textilă cu o singură trecere și cu mai multe treceri. Care este diferența dintre aceste două tehnici de imprimare și cum decideți care tehnică se potrivește cel mai bine dorințelor și nevoilor dvs și ale clientului dvs.?
Imprimare textile multi-pass
Imprimarea textilă cu mai multe treceri prezintă o oarecare asemănare cu imprimanta cu jet de cerneală pe care o folosiți acasă sau la birou pentru a vă imprima documentele. Imprimarea textilă în mai multe treceri înseamnă că capetele de imprimantă unul sau mai multe pentru fiecare culoare se deplasează de la stânga la dreapta peste substrat. După ce se deplasează de-a lungul întregului substrat, materialul se deplasează înainte și capetele încep să imprime o altă bandă orizontală, dar de această dată se deplasează de la dreapta la stânga. Toate aceste benzi orizontale împreună alcătuiesc întregul design. Avantajul tipăririi cu mai multe treceri este că aveți nevoie doar de câteva capete de imprimantă pentru a vă imprima desenele pe țesătură (minim un cap pe culoare, minim 4 culori). Deoarece capetele de imprimantă sunt destul de scumpe, alegerea tipăririi cu mai multe treceri vă poate ajuta să minimizați investiția pe care trebuie să o faceți atunci când cumpărați o imprimantă textilă nouă. Cu toate acestea, un punct slab important al tipăririi digitale este sensibilitatea ridicată la erori ca atunci când una dintre duze se înfundă. Nicio cerneală nu este imprimată pe substrat cu acea duză înfundată, ceea ce va crea o dungă albă în designul dumneavoastră. În plus, benzile trebuie să se potrivească exact pentru a crea o imagine de înaltă calitate. Dacă imprimanta nu este reglată corect, acest lucru va avea ca rezultat și dungi albe. O modalitate de a rezolva această problemă este ca capetele imprimantei să creeze o suprapunere între benzi. În loc să imprimați benzi largi cu aceeași lățime ca și capetele de imprimare, care apoi se succed în mod repetat, imprimanta trebuie să creeze o suprapunere de jumătate din lățimea capetelor de imprimare. Această tehnică se numește imprimare în două treceri. Deși această tehnică reduce viteza de imprimare, reduce și șansa de a face greșeli. Acest „truc” poate fi extins la 4 sau chiar până la 16 treceri.
Imprimare textilă într-o singură trecere
Imprimarea cu o singură trecere este o tehnică de imprimare mai nouă, care permite imprimarea mai rapidă la o calitate superioară. Viteza mare și calitatea înaltă se datorează numeroaselor capete de imprimantă care sunt utilizate pentru această tehnică. În loc să aibă câteva capete de imprimantă care se mișcă de la stânga la dreapta peste substrat, imprimarea cu o singură trecere folosește mai multe capete de imprimantă care sunt poziționate pe toată lățimea
materialului și nu se mișcă. Acest lucru permite o imprimare mai rapidă, deoarece materialul poate continua să curgă prin mașina de imprimat. Două avantaje importante ale imprimării cu o singură trecere sunt viteza mare de producție și claritatea extremă. La imprimarea cu mai multe treceri, imaginea este acumulată în mai multe straturi, astfel încât liniile ascuțite pot deveni puțin mai neclare dacă trecerile nu se potrivesc 100%. Într-o imprimantă cu o singură trecere întreaga imagine este imprimată într-o singură lovitură (de unde și denumirea single pass) astfel încât garantează claritate maximă. O imprimantă cu o singură trecere poate imprima până la 40 de metri liniari pe minut, în timp ce o imprimantă cu mai multe treceri nu poate produce mai mult de șase metri liniari pe minut (și acest lucru scade cu mai multe treceri). Acest lucru permite imprimantelor să-și accelereze viteza de producție de cel puțin șase ori. Deoarece nu există mai multe curse, o imprimantă cu o singură trecere nu poate masca liniile albe din cauza duzelor pierdute. Acest lucru necesită o fiabilitate ridicată a capetelor de imprimare în combinație cu o cerneală foarte fiabilă. Un alt dezavantaj al tipăririi cu o singură trecere este investiția inițială mare. Imprimarea cu o singură trecere este mai costisitoare decât imprimarea textilă cu mai multe treceri din cauza numeroaselor capete de imprimantă care sunt plasate în mașina de imprimat. Capetele de imprimantă sunt componente costisitoare, așa că cu cât mai multe capete de imprimantă sunt încorporate în mașină, cu atât mașina va fi mai scumpă. Prin urmare, utilizarea imprimării cu o singură trecere necesită o investiție mare.
Cum să alegeți între imprimarea cu o singură trecere și cu mai multe treceri
Atunci când alegi o tehnică de imprimare textilă, există câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui. Prima întrebare ar trebui să fie: cât de mult vrei să investești într-o nouă tehnică de imprimare?. Deoarece imprimarea cu o singură trecere necesită o investiție substanțială, să vă puneți aceste întrebări vă ajută să vă dați seama dacă imprimarea cu o singură trecere ar putea fi o opțiune pentru dvs. Un al doilea factor de decizie important este volumul pe care doriți să-l imprimați cu noua tehnică de imprimare. Dacă imprimați între 0,5 și 1,5 milioane de metri pe an, imprimarea cu mai multe treceri se potrivește cel mai bine procesului dvs de producție. Doriți să imprimați între 4 și 20 de milioane de metri pe an? Apoi imprimarea cu o singură trecere vă ajută să atingeți viteza dorită pentru producerea unor cantități mari de textile. Ultimul factor de decizie este flexibilitatea. Clienții dvs cer să fiți foarte flexibil atunci când imprimați textile?. Dacă clienții dvs doresc să schimbe desenele des sau doresc să imprime în tiraje mici ale unui anumit design, imprimarea cu mai multe treceri poate fi o tehnică potrivită pentru dvs. Imprimarea cu o singură trecere, pe de altă parte, vă permite să imprimați rapid cantități mari de un anumit design, dar nu oferă multă flexibilitate în țesături. Inutil să spunem că flexibilitatea în design rămâne aceeași pentru ambele metode de imprimare digitală.
Țesături pentru imprimare textilă digitală ce materiale sunt potrivite pentru imprimare?
În imprimarea digitală textilă, numeroasele capete de imprimare asigură modele de înaltă calitate și permit o rată rapidă de producție. Cu toate acestea, deoarece capetele de imprimare sunt aproape de material, există unele materiale care nu pot fi utilizate pentru imprimarea digitală. Țesăturile care, de exemplu, au fire destul de libere pot intra în contact cu capetele de imprimare și, prin urmare, pot provoca daune. Tehnica de imprimare digitală a textilelor poate fi utilizată atât pentru țesături, cât și pentru tricotaje. În acest capitol, precizăm ce materiale sunt potrivite pentru imprimarea digitală și care nu.
Bumbac
Bumbacul este o fibră naturală care, în special în industria modei, este utilizată pe scară largă pentru îmbrăcăminte datorită controlului ridicat al umidității, confortului și durabilității. Cu o mașină de imprimat textil digital, puteți imprima pe bumbac. Pentru a obține cea mai înaltă calitate posibilă, majoritatea imprimantelor digitale folosesc cerneluri reactive, deoarece acest tip de cerneală oferă cea mai mare rezistență la spălare pentru imprimările pe bumbac.
Viscoză
O altă fibră naturală care este utilizată pe scară largă în industria modei este viscoza. Este posibilă imprimarea pe viscoză cu o imprimantă digitală. Ca și în cazul imprimării pe bumbac, veți obține cele mai bune rezultate atunci când imprimați pe viscoză cu cerneală reactivă.
Lână
Imprimarea pe lână cu o imprimantă digitală textilă este posibilă. Lâna poate fi imprimată cu cerneală reactivă (atunci când rezistența ridicată este prioritară) sau cu cerneluri acide (dacă gama de culori este prioritară. Deoarece lâna este prin natură destul de „păroasă” ceea ce înseamnă că are multe fire libere ieșite în afară capetele de imprimare trebuie să fie poziționat cât mai departe de substrat posibil. Firele de lână sunt de cinci ori mai groase decât diametrul duzei din capul de imprimare și, prin urmare, poate deteriora grav. cap de imprimantă. Din acest motiv, este important să alegeți o imprimantă digitală care vă permite să vă poziționați capetele de imprimare la o distanță considerabilă de substrat. Tehnologia Archer de la SGPP rints acceptă o distanță de patru milimetri a capului imprimantei, în comparație cu distanța tipică de 1,5 mm duză-țesătură oferită de alte capete de imprimare, ceea ce vă permite să imprimați digital pe orice tip de lână.
Mătase
O altă fibră naturală care este potrivită pentru imprimarea digitală textilă este mătasea. Mătasea poate fi imprimată cu cerneală reactivă (atunci când rezistența ridicată este prioritară) sau cu cerneluri acide (dacă gama de culori este prioritară.
Poliamidă Lycra
Poliamidă Lycra este un tip de țesătură care este folosit în principal pentru costume de baie. Imprimarea pe poliamidă Lycra cu o imprimantă digitală este posibilă și se poate face cel mai bine cu cerneluri acide. Folosind cerneluri acide, obțineți cea mai mare strălucire a culorii, rezistență la spălare și rezistență la apă sărată și clor.
Poliester
În ultimii câțiva ani, poliesterul a devenit o țesătură din ce în ce mai populară în industria modei. Cu toate acestea, cerneala cea mai des folosită pentru imprimarea pe poliester, cerneala dispersată, nu funcționează bine atunci când imprimați cu imprimante digitale de mare viteză. O problemă tipică este contaminarea imprimantei prin ceața de cerneală. Prin urmare, imprimantele au trecut la imprimarea prin sublimare pe hârtie și recent au trecut cu succes la imprimarea directă pe material poliester cu cerneluri de sublimare. În comparație cu sublimarea hârtiei, sublimarea directă necesită o imprimantă mai scumpă, deoarece este nevoie de un sistem de curele pentru a ține țesătura, dar economisește costurile hârtiei imprimantei și nu este necesară spălare sau abur. În general, imprimarea generală prin sublimare pe poliester are ca rezultat o rezistență oarecum mai mică decât imprimarea cu cerneluri dispersate. Dar în lumea modei, acesta devine un compromis acceptabil pentru durabilitate.
Țesături mixte
Țesăturile mixte țesături formate din două tipuri diferite de materiale pot provoca mașinile de imprimat digital. În imprimarea digitală textilă se poate folosi un singur tip de cerneală. Deoarece fiecare material necesită un tip diferit de cerneală, ca imprimantă trebuie să utilizați cerneala potrivită pentru materialul care alcătuiește cea mai mare parte a țesăturii. Aceasta înseamnă că cerneala nu se va lipi de celălalt material care este utilizat în țesătură, ceea ce ar putea avea ca rezultat culori palide. În general, imprimantele digitale textile pot manipula țesături mixte cu o diviziune maximă de 70-30%. De exemplu, o țesătură mixtă constând din 70% bumbac și 30% poliester poate fi imprimată cu o mașină de imprimat textil digital cu cerneluri reactive. Cu toate acestea, imprimarea digitală a țesăturilor cu o diviziune de 60-40% va limita adâncimea culorii, deoarece doar 60% din fibre vor fi colorate cu cerneluri.
Cerneluri pentru imprimare textilă digitală, ce tipuri de cerneală există și cum pot îmbunătăți calitatea modelelor dvs.?
Imprimantele textile caută mereu modalități de a îmbunătăți calitatea modelelor și țesăturilor lor. Un element important al calității designului este tipul de cerneală care este utilizat pentru imprimare. În ultimii ani, a existat o cerere mare pentru cerneluri de înaltă calitate, care sunt ușor de imprimat și sunt, de asemenea, mai puțin dăunătoare pentru mediu. Cum găsești tipul de cerneală care se potrivește cel mai bine procesului tău de producție când există atât de multe tipuri diferite de cerneală? În acest capitol, vă explicăm diferitele tipuri de cerneală și discutăm avantajele și dezavantajele fiecărui tip pentru a face alegerea dvs mai ușoară.
Cerneluri reactive
Cernelurile reactive sunt cele mai utilizate cerneluri în industria textilă în zilele noastre. În special printre imprimantele digitale textile, cernelurile reactive sunt foarte populare. Aplicația ideală a cernelurilor reactive este imprimarea pe bumbac. Cu toate acestea, cernelurile reactive pot fi folosite și la imprimarea pe mătase și lână. Două mari avantaje ale utilizării cernelurilor reactive pentru imprimarea textilelor sunt calitatea înaltă a culorilor și rezistența ridicată la spălare. Cea mai bună calitate a culorii este atinsă atunci când utilizați cerneluri reactive pentru a imprima pe bumbac sau viscoză. La imprimarea pe mătase sau lână culorile pot deveni ma puțin strălucitoare și intense. În special pentru mărcile de modă de top, rezistența ridicată la spălare este un avantaj important al cernelurilor reactive. O rezistență ridicată la spălare înseamnă că textilele pot fi spălate des fără a-și pierde culoarea.
Cerneluri acide
Cernelurile acide sunt cunoscute pentru culorile sale vibrante, chiar și atunci când imprimați pe materiale care nu rețin culorile foarte ușor. Din acest motiv, cernelurile acide sunt adesea folosite pentru imprimarea lânii și mătasei. Cu cernelurile acide, obțineți un nivel ridicat de strălucire a culorilor atunci când imprimați pe acest tip de materiale. Pe lângă lână și mătase, cernelurile acide sunt utilizate în mod regulat pentru imprimarea îmbrăcămintei de înot, care conține o fibră elastică, în principal Lycra. In primul rand datorita stralucirii sale mari a culorii, dar si pentru ca cernelurile acide au o toleranta mare la clor si apa sarata.
Dispersați cernelurile
Cu imprimarea dispersată, cerneala este pulverizată direct pe material textil, după care este apoi aburită și spălată ca etapele următoare ale procesului. Procesul de aburire deschide fibrele permițând cernelii să pătrundă complet în
material textil. După procesul de aburire, fibra se închide din nou și culorile sunt blocate în material. Acest lucru are ca rezultat o strălucire foarte mare a culorii și o rezistență ridicată la spălare. În zilele noastre, cernelurile
dispersate sunt cele mai frecvent utilizate în imprimarea textilă convențională. Un dezavantaj al cernelurilor dispersate este acela că sunt greu de manevrat atunci când imprimați pe poliester cu mașini de imprimat textil digital. În ultimii doi ani, poliesterul a devenit din ce în ce mai popular în industria modei, ceea ce înseamnă că a existat o cerere mare pentru imprimare rapidă cu cerneluri dispersate pe această țesătură. O problemă, deoarece experiența a arătat că cernelurile dispersate nu funcționează foarte bine la imprimarea cu imprimante de mare viteză, deoarece se generează ceață de cerneală care contaminează întreaga imprimantă și poate duce la probleme electronice grave.
Cerneluri de sublimare
Când imprimarea digitală pe textile a devenit din ce în ce mai populară, imprimantele care doreau să imprime poliester au trecut de la imprimarea directă dispersată la imprimarea prin transfer de hârtie sau imprimarea prin sublimare a hârtiei. Imprimarea prin sublimare înseamnă că imprimați cerneala de sublimare pe o bucată de hârtie specială de transfer după care puneți această hârtie pe material textil și împreună intră într-un calandru. Acest calandru aplică o presiune combinată cu o temperatură ridicată (200 de grade) care schimbă cerneala din formă lichidă direct în gaz (de unde și denumirea de sublimare). Acest gaz pătrunde cu ușurință în fibrele de poliester. După îndepărtarea presiunii și scăderea temperaturii, culorile sunt blocate în țesătură. Un avantaj al folosirii cernelurilor de sublimare este ca nu este nevoie sa aburiti si sa spalati materialul textil dupa imprimare. Din acest motiv, această tehnică este mai puțin dăunătoare mediului, mai ușoară și mai ieftină decât alte metode de imprimare. În plus, cerneala de sublimare poate fi folosită pentru imprimarea digitală, ceea ce înseamnă că puteți imprima cantități mari la un ritm mai rapid.Recent, imprimantele textile au experimentat o combinație de imprimare prin sublimare și imprimare dispersată. Cu această nouă tehnică, combinați cele mai bune dintre ambele metode imprimați cu cerneluri de sublimare direct pe material textil cum ar fi imprimarea dispersată deci fără a utiliza hârtie de transfer. Nu trebuie să aburiți sau să spălați materialul textil după imprimare. Până acum, majoritatea industriei modei este entuziasmată de această tehnică.
Cerneală pigmentară
Cerneala pigmentară este un tip de cerneală cu o densitate de culoare foarte mare pe care o puteți folosi pentru orice tip de țesătură. Datorită densității sale mari de culoare, cernelurile pigmentare sunt destul de scumpe. Cernelurile pigmentare pot fi folosite pentru imprimarea convențională. Acest tip de cerneală, însă, nu este potrivit pentru imprimarea digitală pe textile. Multe particule de culoare din cernelurile pigmentare tind să se lipească de capetele imprimantei și să înfunde duzele. Din acest motiv, imprimanta digitală textilă va necesita foarte multă muncă și necesită multă curățare (care strică cerneala).
De la convențional la digital: cele trei motive de investiții de bază ale imprimării textile prin sublimare directă
Considerați că, după ce ați citit acest Ghid de imprimare digitală a textilelor, imprimarea digitală a textilelor ar putea fi o soluție bună pentru compania dumneavoastră? Într-un studiu independent, Gherzi a identificat cele trei motive principale de investiție pentru imprimarea digitală textilă. Trei avantaje de bază ale imprimării textile digitale care au ajutat alte imprimante textile să se adreseze noilor unități de afaceri și să-și asigure afacerile de viitor.